Nieśmiały przez komórkę
4 września 2007, 07:34Robin Abrahams, psycholog z Harvardzkiej Szkoły Biznesu, a zarazem specjalistka ds. etykiety, obwinia e-maile, SMS-y i iPody za światową epidemię nieśmiałości.
Potomstwo z jaj bez żółtka
12 listopada 2015, 16:46Czy jaja pozbawione żółtka mogą się wylęgać? U nicieni tak...
Endokrynolog z zacięciem artystycznym obala zeszłoroczną diagnozę postawioną Mona Lizie
19 kwietnia 2019, 11:39Wygląd Mona Lizy Leonarda da Vinci od lat fascynuje i zastanawia nie tylko miłośników sztuki, ale i lekarzy z całego świata. Zwracają oni uwagę m.in. na charakterystyczne zabarwienie skóry renesansowej modelki czy grubość jej szyi.
Emocje trwają po zaniku wspomnień
13 kwietnia 2010, 08:20Osoby cierpiące na chorobę Alzheimera mogą nie pamiętać/nie rozpoznawać krewnych i przyjaciół, ale nadal cieszą się na ich widok. Badacze z University of Iowa uważają, że regularne spotkania z bliskimi skutecznie poprawiają ich nastrój (Proceedings of the National Academy of Sciences).
(Multi)medialna depresja
6 grudnia 2012, 12:56Korzystanie z wielu mediów naraz wiąże się z niepokojem i depresją.
Guma do żucia, która się nie klei
14 września 2007, 10:06Naukowcy opracowali gumę do żucia, która nie przyklei się do butów, ubrania, włosów czy chodnika. Od tej pory można więc spokojnie siadać lub chodzić w miejscach, gdzie kiedyś wymagało to zręczności sapera na polu minowym.
Bakterie mikrobiomu sygnalizują mózgowi, kiedy są nasycone
24 listopada 2015, 19:03U zwierząt 20 minut po posiłku bakterie jelitowe wytwarzają białka, które hamują pobieranie pokarmu. Naukowcy wykazali także, że gdy białka te wstrzyknie się myszom lub szczurom, oddziałują one na mózg, zmniejszając apetyt. Uzyskane wyniki sugerują, że mikrobiom pomaga kontrolować, kiedy i ile jemy.
Łupiny ryżowe usuwają z wody toksyny uszkadzające wątrobę
7 maja 2019, 10:30Łuski ryżu skutecznie usuwają z wody mikrocystyny - toksyny sinicowe. Dotąd produkt ten, który zwykle traktowany jest jak dostępny w nadmiarze odpad, badano pod kątem oczyszczania wody. Amerykanie jako pierwsi wykazali, że za jego pomocą można eliminować toksyny uwalniane podczas masowych zakwitów.
Coca colla już w sprzedaży
22 kwietnia 2010, 15:10Coca colla to nie literówka, ale boliwijski pomysł na biznes czy, jak kto woli, powrót do korzeni. Tak jak kiedyś napój jest bowiem produkowany z wyciągu z liści koki, a drugi człon nazwy pochodzi od rdzennego ludu Colla, czyli Ajmarów, którzy współcześnie żyją głównie wokół jeziora Titicaca. Stary nowy produkt trafił w zeszłym tygodniu na półki sklepowe południowoamerykańskiego państwa.
Mercedes piecze ciasteczka
18 grudnia 2012, 12:55Samochody można reklamować na wiele sposobów, ale pieczenie ciasteczek to chyba całkowita nowość. Zachwalając mercedesa SLS AMG GT3, zespół z AMG (Aufrecht Melcher Großaspach) położył na obudowie silnika V8 blachę z logo, reniferami i gwiazdami betlejemskimi.